Facebook-Grow-Magazine-Print-contentmarketing

Facebook pakt uit met printmagazine

GROW by Facebook. Best wel opvallend dat een internetgigant als Facebook voor print kiest om extra goodwill te creëren bij adverteerders. Of nee, zeggen ze bij Facebook, GROW is niet echt een magazine…

 

Volgens Facebook is GROW ‘een marketingprogramma om gedachten rond leiderschap te delen met business leaders.’ Er staan geen advertenties in het blad. Je kunt het ook op Facebook zelf lezen. Er zijn GROWevenementen om die business leaders samen te brengen. Het magazine zelf gaat driemaandelijks naar een beperkte mailinglist in Noord Europa. Het ziet eruit als het betere magazine. Op de cover van het eerste nummer staat Oscar Olsson, creatief directeur van het jongerenmerk /Nyden van H&M. Het blad zet ook opvallende of vooruitstrevende bedrijven in de spotlights.

 

Leadership

GROW kondigt zichzelf aan als een ‘leadership platform’ dat zijn licht laat schijnen op mensen, ondernemingen en trends die de status quo doorbreken. Belangrijke doelstelling is wellicht ook de status quo van Facebook zélf doorbreken, nu jongeren er massaal aan het afhaken zijn. Het blad wil business leaders interessante
inzichten en ervaring bijbrengen. In de eerste aflevering komen naast ‘the millennial whisperer’ en retailgoeroe Oscar Olsson bijvoorbeeld ook onze veranderde drinkgewoonten uitgebreid aan bod. Een interessante trend die Diageo, ’s werelds grootste producent van sterke drank, tot een opvallend nieuw motto bracht: think small.

Facebook-Grow-Magazine-Print

Disruption

Bij verschillende stichters van startups gaat GROW op zoek naar het recept voor de perfecte disruptor. Daar zijn de ingrediënten wat voorspelbaar: lef, focus en passie. Die wat clichématige voorspelbaarheid zit ook in de ‘confessions of a serial entrepreneur’. Kevin Ryan is dat, the king of Silicon Alley. Een van zijn inzichten: ‘De modewebsite Gilt was mijn idee, terwijl ik totaal geen modeachtergrond heb. Ik startte Business Inside op, terwijl ik geen journalist ben. Ik had geen ervaring in de trouwbranche toen ik mijn huwelijksbureau Zola lanceerde. De meest voor de hand liggende mensen zitten vaak met hun neus te dicht op de business om
voor disruptie te kunnen zorgen.’ Maak van GROW een wordcloud en disrupt, disruption en disruptor springen eruit. Naast nog een hoop andere buzzwoorden.

Meer dan 20 minuten aandacht

Eerder al pakten internetgiganten als Airbnb en Uber uit met papieren magazines. Het heeft alles te maken met de aandachtswaarde én de herinneringswaarde van communicatie op papier: die is veel groter dan die van ongevraagde communicatie in andere media. Ook bij de impulsjunkies die zich op Facebook voortdurend online laten prikkelen. Het blijkt ook uit de Custometer: elk exemplaar van een klantenmagazine krijgt gemiddeld meer dan twintig minuten aandacht. En ook de waarderingscijfers zijn hoger dan voor communicatie online. En vooral:

Twee op de drie lezers van een printmagazine zijn na lectuur meer geneigd om iets te kopen van het merk of bedrijf.

Daar is het Facebook natuurlijk om te doen: de langere leestijd, het activerend effect, het positieve effect op het merkimago. Zo’n magazine is ook nog eens een handige conversation starter: zie me hier bezig.

 


Lees hier hoe ook Airbnb en Uber vielen voor de charmes van papier

 

Emma Declerck
Emma Declerck